
Airplanti Tanıyalım
Ürünlerimizde kullanılan özel Airplant bitkisi, özenle seçilmiş çeşitlilikleriyle dikkat çeker. Bu eşsiz bitkinin tanıtımı ve bakım bilgileri aşağıda detaylı bir şekilde sunulmuştur. Ürünlerimizin kalitesini ve uzun ömürlülüğünü desteklemek adına, bu bölümü incelemenizi önemle rica ederiz. Müşterilerimize en iyi deneyimi sunabilmek için Airplant bitkimizin doğru şekilde bakımını sağlamak, ürünlerimizin uzun süreli ve etkili kullanımını garanti altına alır.
AIRPLANT

Bu bitki Bromeliad ailesine ait Tillandsia türünden Airplanttir. Air plant yani hava bitkisi. Anavatanı Meksika, Orta-Güney Amerika’dır. Tespit edilmiş 630 çeşidi vardır.
Kökü olduğu halde topraksız yaşayabilen özel bir bitkidir. Bakımı zor değil hatta zahmetsizdir. Asalak değil epifit bir bitkidir yani kökler yalnız bitkinin ortamında bulunduğu yere tutunmasını sağlar. Yapraklarındaki trikom adı verilen tüycükler yardımıyla havadan beslenir.
Son derece şık ve ilgi çekicidir. Doğru bir konumda, doğru yöntemlerle bakılırsa yıllarca yaşar hatta yavrulayarak çoğalır. Hava bitkilerinin ortalama ömürleri 3 yıldır ancak çiçeklenmeden sonra genellikle birden fazla yavru verdiğinden genç bitkilerle yaşamını sürdürmeye devam eder.
BAKIM BİLGİLERİ
SULAMA
Airplantler fıs fıs yöntemiyle ıslatarak ya da suyun içine batırarak iki şekilde sulanabilir. Fıs fıs ile su püskürtme ideal yöntem değildir fakat çok büyümüş ya da kökleri çok sıkı tutunmuş bitkiler gibi taşımanın zor olduğu durumlarda su püskürtme yöntemi kullanılabilir. Airplantler fıs fıs yöntemiyle sularırken dikkat edilmesi gereken nokta her bölgesinin -varsa çiçeği hariç - ıslandığından emin olmaktır.
Diğer bir airplant sulama yöntemi, suya batırmadır. Airplantin tamamı suya batırılır ve yaklaşık yirmi dakika kadar suyun içerisinde bekletilir. Ardından airplanti ters tutarak yapraklar arasında kalan suyun çıktığından emin olunmalıdır.
Airplant bakımında yapılan en büyük hata sulama işleminden sonra bitkiyi sağlıklı kurutamamaktır. Sulamadan sonra yaklaşık 4 saat tamamen kurutulması ve bir süre ters tutularak iç kısmındaki suyun çıkartılması gerekir. Sulama yöntemi ne olursa olsun, bitkinin içinde su kalmamasına özen gösterilmelidir.
Eğer airplantiniz yumuşak yapraklı bir türse bu, airplantinizin sulak bir bölgeye ait olduğunu gösterir. Sulak bölge airplantlerinde sulama için püskürtme yöntemi kullanılacaksa mutlaka her gün sulama yapılmalıdır.
Daha sert yapraklı ve soluk renkli airplantler ise kurak bölgelere aittir. Bu airplentlerde püskürtme yöntemi 2-3 günde bir yapılmalıdır.
Sulama sıklığı mevsime ve bitkinin yaşayacağı ortamın sıcaklık ve nem oranına göre değişmektedir. Genel olarak haftada bir kez sulama yeterlidir ancak sıcak yaz aylarında ve ince ve yumuşak yapraklı airplantlerde sulama daha sık yapılmalıdır.
ISI
Airplantler için ideal sıcaklık 10°C – 35°C’dir. Yaz aylarında balkonda misafir etmek airplantlerin hoşuna gidecektir. Esintiyi çok severler. Bu nedenle bulundukları ortamın sık sık havalandırılması gerekir.
Airplantleri doğrudan klima etkisinden uzak tutmak önemlidir.
IŞIK
Airplant yüksek ışığa ihtiyaç duyarlar ancak birçok bitki gibi güneş ışığını doğrudan almayı tercih etmezler. Tül perde arkasından gelen güneş ışığı idealdir.
GÜBRE
Hava bitkilerinin büyümesine ve çiçeklenmesine yardımcı olmaya yarayan, Bromeliad ailesi için üretilen sıvı gübrelerden temin edilebilir. Eğer bu sıvı gübreye ulaşılamıyorsa 1 litre suya eklenecek 1/2 kapak orkide besini bu ihtiyacı karşılayacaktır. Gübreleme işlemi çiçeklenme başladığında kesilmelidir.
Airplant susuzluktan kurumak üzereyse:
Hava bitkisi tamamen kurumadan atılmalmalıdır. Airplant 5-6 saat suda bekletilip 2 gün arayla bu işlem uygulanır ve ardından normal sulama rutinine geri dönülür. Bu yöntemle airplantin kurtarılma olasılığı yüksektir.
Airplantin içinde su kalmış ve bitki çürümeye başlamışsa:
Bitki mümkün olduğu kadar esinti alabilecek korunaklı bir ortamda baş aşağı duracak şekilde konulmalıdır. Sulama sadece fıs fıslayarak dikkatle, kök bölümüne dikkat edilip sadece yaprak uçları ıslatılarak yapılmalıdır. Bu şekilde iki hafta kadar bekletildiğinde bitkinin kurtarılma olasılığı yüksektir.